Kankaiden hoito

Silkki

Villisilkin valikoimassa on joitakin silkkilaatuja, joita voi pestä hellävaraisesti käsin tai pesukoneessa silkinpesuohjelmalla, mutta suurimmalle osalle silkeistämme suosittelemme kemiallista pesua asiantuntevassa pesulassa. Erityisesti ryhdikkäitä silkkejä ei tulisi missään tapauksessa laittaa veteen, sillä vedessä ne menettävät ryhdikkyytensä, kutistuvat ja rypistyvät, ja kangas on käytännössä pilalla. Pesuominaisuuksia voi aina ensin testata pienellä tilkulla ja sen perusteella voi tehdä päätöksen, laittaako koko vaatteen vesipesuun. Myös pesulaa varten on hyvä säästää tilkku kangasta ja antaa se pesulassa henkilökunnalle testattavaksi jos he epäröivät pesun soveltuvuutta kankaalle. Näin pesulassa voidaan kokeilla pesua ja viimeistelyä ensin tilkulla, jonka jälkeen itse silkkivaate voidaan pestä turvallisemmin mielin. Usein kemiallisissa pesuissa käytetty tetrakloorieteeni eli tetrakloorietyleeni eli perkloorietyleeni saattaa olla kuluttava silkkikuiduille, tetrakloorieteeni voi haurastuttaa silkkikuitua ja kangas menettää luonnollista hohdettaan. Silkin pesettämiseen kannattaa valita hellävaraisempi, esim. hiilivetypohjainen kemiallinen pesu, joka ei vahingoita tai värjää silkkikangasta. Kysy pesulastasi lisää.

Silkkivaatetta ei kannata säilyttää likaisena; sekä hiki, että alkalit vaurioittavat silkkiä. Kemikaalit, kuten hiuslakka, hajuvesi ja deodorantti aiheuttavat helposti muutoksia silkkikankaan väreissä.

Tahroja ei tule hangata, vaan vaate tulee viedä pikaisesti ammattitaitoiseen pesulaan puhdistettavaksi. Mitä kauemmin tahrat ovat kankaassa, sitä huonommin ne lähtevät pois. Nopea toimitus pesulaan saattaa pelastaa vaatteesi.

Pesetä kaksiosaisen puvun molemmat osat samalla kertaa, sillä voimakasvärisistä tai tummista vaatteista voi pesussa irrota väriä ja värisävy voi hieman muuttua.

Tuuletus on silkille hyvä puhdistuskeino. Tuuleta vaate suojassa auringonpaisteelta, sillä varsinkin kesäkuukausina voimakas auringonvalo saattaa haalistaa etenkin voimakkaan värisiä kankaita. Silkkivaatteita tulisi säilyttää mahdollisimman ilmavasti (esim. tukevalla vaatehenkarilla).

Silkkiin jää helposti vesijälkiä, joten vesihöyry tai sumutus saattavat jättää jälkiä kankaaseen.

Sähköistymiseen avuksi suosittelemme antistaattissuihkeita (esim. Softcare), joita on saatavana mm. pesuloista ja tavarataloista. Suihkutettava antistaattinen spray poistaa kankaasta sähköisyyden. Jos vaatteessa on useampi kerros (esim. päällikerros ja vuori), on molemmat kerrokset käsiteltävä suihkeella. Valmistajan ohjeiden mukaan suihkutettuna hienojakoinen spray ei jätä kankaaseen jälkiä.

 

Villa

Usein villatuotteen hoidoksi riittää tuulettaminen. Villakuidut imevät itseensä kosteutta, joten kosteassa ilmassa tuuletettaessa villatuotteesta tulee "muhkeampi" ja tuotteessa mahdollisesti ovat rypyt oikenevat helposti. Tuuletettaessa villavaate kannattaa asetella huolellisesti henkarille jottei se veny.

Villa ei likaannu helposti, mutta jos villatuotteeseen tulee tahra, on se syytä pestä mahdollisimman nopeasti. Suosittelemme kaikille villakankaillemme kemiallista pesua asiantuntevassa pesulassa.

 

Pitsit

Suosittelemme kaikille Villisilkin pitseille kemiallista pesua ammattitaitoisessa pesulassa. Jos pitsivaatteen tekovaiheessa pitsistä jää pieniä hukkapaloja/tilkkuja, kannattaa jokunen niistä säästää ja antaa pesulassa henkilökunnalle jos he epäröivät pesun soveltuvuutta pitsille. Näin pesulassa voidaan testata pesua ensin tilkulla, jonka jälkeen itse pitsivaate voidaan pestä turvallisemmin mielin.

Sovellus

 

 

 


Powered by Powered by