Pukukoodit

Kutsussa ilmoitettavan pukukoodin tarkoitus on helpottaa asuvalintoja ja auttaa vieraita välttämään yli- tai alipukeutumista. Kun kutsukortissa on mainittu pukeutumiskoodi, sitä noudattamalla osoitetaan kunnioitusta tilaisuudelle ja kutsun lähettäjälle. Etiketin mukaan pariskunnan tulee olla pukeutunut samantasoisesti. Kutsussa on yleensä mainittu miehen asu, joka määrittelee naisen pukeutumisen.

 

PÄIVÄTILAISUUDET

Päivätilaisuuksia ovat viralliset vierailut, onnittelukäynnit, avajaiset, häät, kodin juhlat, laitosten vihkiäiset, cocktailtilaisuudet ja akateemiset päiväjuhlat.

 

Kun päivätilaisuuden pukukoodina tumma puku, vastaava asu naisella on vierailupuku ennen kello 18 alkavissa tilaisuuksissa. Vierailupuku voi olla tyylikäs leninki, kevyt jakkupuku, yhtenäinen takin ja leningin yhdistelmä tai juhlava housuasu.

 

Vierailupuvun kanssa käytettävät kengät ovat sirot avokkaat. Sukat ovat ohuet ja yksiväriset, ihonväriset, hameen väriin tai kenkiin sointuvat, illalla sukat voivat olla myös tummat. Laukku on pieni kirjekuorimallinen, nahkainen käsilaukku tai siro olkalaukku.

Käsineet ja hattu ei ole välttämättömiä, mutta päivätilaisuudessa niitä voi käyttää. Hatun tulee olla arvokas, mutta keveä. Hatun koristeina voi olla höyheniä, kukkia tai harsoa.

Koruina ovat arvokorut tai fantasiakorut kuten strassi- tai lasikorut. Kunniamerkkejä käytetään mikäli kutsussa on sitä edellytetty.

Päällysvaatteena kevyt takki, jakku, ulsteri, saali tai stoola.

 

Kun kutsussa on pukukoodina saketti, naisella on juhlava pitkähihainen lyhyt asu, hattu ja hansikkaat. Sakettia käytetään miehen päiväjuhlapukuna ja hääasuna ennen klo 18 alkavissa juhlissa.

 

Mikäli kutsussa pukukoodina on arkipuku, naisen asu voi olla tyylikäs leninki, housupuku, hame-jakkuyhdistelmä tai muu edustava ja huoliteltu perusvaate. Hillityt asusteet ja edustavat kengät, tyylikäs laukku.

 

Smart casual -pukeutumiskoodi ei kuulu virallisiin pukukoodeihin, joten siitä ei ole tarkkoja ohjeita, millaisia vaatteita ja asusteita voi pukea päälle. Smart casual tarkoittaa hienostunutta arkipukeutumista, joka sopii työpaikan tai perheen juhliin. Tilaisuuden luonne vaikuttaa pukeutumiseen. Juhlien järjestäjältä voi myös kysyä kuinka juhlava tilauisuus on, ja keitä sinne on kutsuttu.

 

Meiltä kysytään usein myös ylioppilaan pukeutumisesta lakkiaisiinsa.

Ylioppilasjuhlien suosituimpia asuja ovat kotelomekot ja juhlavat housupuvut. Ylioppilasjuhla on päiväjuhla, joten iltapukuja ja selän paljastavia pukuja pidetään etikettivirheenä.

Silkkiset, hihattomat kotelomekot soveltuvat hyvin ylioppilaan asuksi. Olkapäidenkään ei tarvitse olla peitossa. Ylioppilaankin asusteiden tulee olla tyylikkäitä; kevyet juhlakengät ja kenkien tyyliin sopiva kirjekuorimallinen pikkulaukku, sekä asuun sopivat korut.

 

ILTAJUHLAT

Iltapuku; kutsukortin pukeutumiskoodina smokki tai tumma puku.

Pukuna juhlavasta materiaalista valmistettu yksi- tai kaksiosainen täyspitkä, nilkkapituinen tai polvipituinen puku, tai juhlava housupuku. Myös nainen voi käyttää smokkia. Smokkia käytetään yleensä kello 18 jälkeen.

Kengät ovat sirokorkoiset avokkaat tai juhlasandaalit. Ohuet juhlasukat valitaan asun värin mukaan. Smokkijuhlissa käyvät myös tilaisuuden luonteen ja asun mukaisesti hillitysti metallinhohtoiset tai muuten hillityn koristeelliset sukat.

Laukku on siro, pieni ja kirjekuorimallinen.

 

Kun etikettinä on tumma puku, nainen voi käyttää käsineitä avajais- tai cocktailtilaisuudessa.

Koruina ovat arvokorut tai fantasiakorut, kuten näyttävät strassi- tai lasikorut.

Hattua ei yleensä käytetä.

 

Juhlapuku; kutsukortin pukeutumiskoodina frakki tai juhlapuku

Täyspitkä juhlavasta materiaalista valmistettu avonainen tai olkaimeton puku, pitkät käsineet. Akateemisissa päiväjuhlissa puku on pitkähihainen, ei avokaulainen. Käsineet ovat lyhyet ja mustat.

Sirot, avonaiset juhlakengät. Kengät voivat olla juhlapuvun väriin soinnutettua materiaalia. Sukkina ohuet juhlasukat

Laukku on siro, pienikokoinen, kirjekuorimallinen ja kenkien kanssa saman sävyinen tai samaa materiaalia.

Käsineet ovat pitkät, kyynärpään yli ulottuvat. Pitkähihaisen puvun kanssa käytetään ranteen peittäviä käsineitä.

Iltapuvun kanssa käyvät juhlavat arvo-, strassi- tai lasikorut. Tiara tai diadeemi mahdollisia. Rannekelloa ei käytetä, korukello mahdollinen.

Hattua ei yleensä käytetä.

Mahdolliset kunniamerkit alkuperäisessä koossa.

Päällysvaatteina turkki, juhlava takki, stoola tai juhlaviitta

Sovellus


Powered by Powered by